OP DEZE SITE

 

SINGLES

·  Singles
Op zoek naar net die ene ouwe 45 toeren- schijf of de juiste lengte van een gouwe ouwe ? Bekijk het Flashback-singles-archief of vraag het de
webmaster !!  

GELUIDS

RESTAURATIE

·  Geluidsrestauratie
Oude, krakende LP’s, storende cassettes of ruisende doffe band-recordertapes ? Ze klinken weer bijna als nieuw na een opfrisbeurt !

RADIO &

DISCO

MEMORIES

·  Memories
Even terug naar de jaren 70, 80 en 90.     Terug met de DJ van toen naar ondermeer Esperanza en Lord Nelson in Meppel, Old Sailor Vollenhove en Radio Steenwijk- MIX105, Marktstad Radio; de jaren 80 piraat in Meppel, Radio Bingo, Radio 94, Veronica, Mi-Amigo en Rebecca.

 


            

                                         Bekende DJ ? Nooit van gehoord !

DISCOBAR ESPERANZA

Je moet ergens een keer beginnen, nietwaar . . . . maar gezellig dat het er was !

 

 

De allereerste keer dat ik daadwerkelijk wat met grammofoonplaatjes aan het rommelen ben geslagen moet tijdens het klassenfeest in de 1e klas van de RSG in Meppel zijn geweest. Ik kan me nog herinneren dat het in de toenmalige gymzaal was, ergens vlak voor de zomer van 1971. Maar het zegt al genoeg dat de rest me ontschoten is. Zo in 1974, toen Radio Veronica en Noordzee werden gedwongen te stoppen met uitzenden vanaf zee, werd de inspiratie om daadwerkelijk wat als “plaatjesdraaier” te gaan doen toch wat serieuzer.

Eerst met een steeds groter groeiende studio achter het ouderlijk huis, inclusief drumstel tot grote vreugde van de buren en de rest van de straat. Daarna deed ik het niet slecht bij een aantal regionale DJ-wedstrijden. En in 1977, nadat ik netjes toch nog een HAVO-diploma had gehaald, moest  “het maar eens zijn”. Een P.A.-studentje moet ook wat bijverdienen. En mijn toenmalige kameraad Jacob Gruppen werkte er al als part-time barkeeper, dus ………..

 

Volgens mij ergens in september van dat jaar stond ik voor het eerst achter de draaitafels in een echte uitgaansgelegenheid. En wat voor één ! In Discobar Esperanza, onder Marktcafé Nijmeijer (tegenwoordig de Jazzkelder), gebeurde nog eens wat ! De automaten met de bekende rubbertjes voor “veilig vrijen” werden regelmatig van de WC-wand getrokken om bijvoorbeeld als slaghout dienst te doen. Barkrukken waren niet alleen om op te zitten, je kon er prachtig mee gooien. En de toch redelijk loodzware spoorbielzen tafels werden door sommige klanten gewoon opgepakt, rondgedragen en weggeworpen voor weer een nieuw afstandsrecord. De Schotse Highland-games waren er niks bij. Oh, ja .. met sommige klanten konden andere, wat sterkere klanten weer fantastisch kegelen. Dat ging zo. Pak de klant in kwestie. Leg ‘em op de bar, die lekker nat is van bier en andere gemorste alcoholica. En dan schuiven maar. En eens kijken of-tie over de dansvloer zo de keuken in kon schuiven. Want een keuken hadden ze destijds ook in Esperanza. Daar werd door bijvoorbeeld Gea, de vrouw van Johan Nijmeijer, die zelf regelmatig als barkeeper dienst deed, menig heerlijke hartige versnapering bereid.

Nu lijkt het wel één grote Janboel als je het bovenstaande zo leest. Nou, inderdaad, achteraf denk je zeker dat het er best wel eens ruig en onbehouwen aan toe ging. Maar het was er minstens even zo gezellig. Zeker als Hendrik Nijmeijer (vader van Johan – en Jan en Roelof)  zijn blaasinstrument eens weer van boven haalde om een partijtje mee te blazen op “Marietje” van de Hollands Venetië Band. Of als mijn collega-DJ Peter Reuvers (alias Peter Appelsap) geheel uit z’n dak ging op “Applejack” (meegezongen als “Eppelsep” natuurlijk) van Dolly Parton. Of als je op Tol Hansse met “Big City” lekker kon meeblèren.  Of als het op bijvoorbeeld zondagmiddag weer zo afgeladen vol was en gezellig was, dat de klanten gewoon niet weg wilden om ongeveer 6 uur.

Ik ben onlangs eens even weer binnengelopen bij “Marktcafé Nijmeijer” en onder het genot van een verfrissing even kort bijgepraat met Johan en Gea Nijmeijer. En daar kwamen warempel nog een aantal gedenkwaardige foto’s boven water uit die tijd.

 

Hendrik Nijmeijer blaast stevig z’n partijtje mee met de toenmalige Hollands Venetië Band.

 

Voor Hendrik Nijmeijer (wiens vader  Johannes overigens één van de meest markante muzikanten was uit de Nijeveense muziekvereniging Euphonia) was optreden met de Hollands Venetië Band uit Giethoorn altijd een feest. Het was een beetje “sport” om te zien wie er de meeste adem had. Hendrik Nijmeijer blies de trompettist van de band er regelmatig finaal uit !

Boven de Esperanza-bar in Zaal Nijmeijer (vroeger Zaal Van Dijk naar de vorige eigenaar) werden destijds met vrij grote regelmaat dansavonden georganiseerd.

Voor paren, gehuwden en soms ook voor zgn. alleenstaanden. Die dansavonden werden door de toenmalige toporkesten muzikaal opgeluisterd. Zeker op zaterdagavonden was het er dan razend druk. Zo druk, dat je nog wel eens uit de Esperanza naar boven ging om een handje mee te helpen. Daar heb ik dan ook prima bier leren tappen.

 

      

       Het Elmundo Combo. Let op de 2e

       van links …. Da’s de voorzanger

       van de latere Havenzangers,

       Henk Pleket !

 

                

                 Nog steeds actief en ook in de late jaren ’70 al volop aanwezig bij menig feest :

                 Eén van de Drentse topbands : Black Lake.

“ALS HET GRAS TWEE KONTJES HOOG IS” en “HELA GIJ BLOEMKE”, twee nationale tophits van deze heren : Hydra !

 

Naast de landelijk bekende bandjes uit die tijd kwamen uiteraard voor bruiloften en partijen ook de lokale- en regionale muzikanten redelijk vaak in Zaal Van Dijk en later uiteraard Zaal Nijmeijer op het podium. Onder andere de Musquito’s, die net als de Nijmeijers (en ondergetekende trouwens) ook een deels Nijeveense achtergrond hadden. Onder andere Ebel Zandstra en de helaas overleden Machiel Brul (op drums) maakten deel uit van dit gezelschap.

 

Wie overigens meer weet uit deze tijd en misschien iets zinnigs heeft toe te voegen aan dit zeer onvolledige overzicht kan altijd mailen naar

bert@flashbackparty.nl

 

Dat de Nijmeijers toch zeer bijzondere horeca-ondernemers waren is wel af te leiden uit het volgende verhaal. In de tijd van de olieschaarste zo midden jaren ’70 met de befaamde autoloze zondagen, kreeg Hendrik Nijmeijer het lumineuze idee om bussen te laten rijden naar diverse omliggende gemeenten. Deze bussen haalden en brachten de bezoekers van en naar Zaal Nijmeijer en eventueel de Esperanza. Voor slechts F 2,50 zat je in de bus, kon je gewoon gezellig drinken en je kwam veilig thuis ! Kortom … de voorloper van de huidige disco-bus. Dit werd een daverend succes en Zaal Nijmeijer zat `s avonds vanaf  20.30 uur hutje-mutje vol tot sluitingstijd. Er werd in die tijd zo gigantisch veel bier verkocht, dat de lege vaten in de steeg naar de achteringang van de Esperanza moesten worden opgestapeld, omdat er geen ruimte meer in de bierkelder was. Volgens Johan Nijmeijer anno nu : ”In één woord – FANTASTISCH !!”.

Ergens in de zomervakantie van 1978 ben ik overigens nog eens een dikke twee weken “zoek” geweest. Toen vond ik het nodig om zonder medeweten van wie dan ook eerst richting Spanje af te reizen en daarna via Oostende een dag of wat op de Mi-Amigo rond te hangen op de Noordzee. Ik heb nog zegge en schrijve

1 spotje op band staan, wat ik destijds daar gemaakt heb.

En blij dat ik terug was. Een ervaring rijker en een illusie armer.

Gelukkig dat m’n moeder er nooit geen weet van heeft gehad, die had het ongeveer begeven, denk ik.

 

Het zal ergens eind 1978 geweest zijn dat ik samen met barkeeper Henk Alsema de Esperanza in Meppel verruilde voor de volgende “uitdaging” ; Old Sailor in Vollenhove.

             

 

TERUG NAAR DE ALGEMENE MEMORIES PAGINA …..

 

Lord Nelson    Old Sailor   MARKTSTAD Radio&Discoshow    Bingo    Radio 94

 

LEES OF SCHRIJF IN HET “FLASHBOOK” (Het Gastenboek)

 

Deze website is nog “Under Construction”. Dus als een aantal links en webpagina’s (nog) niet werken …. Check later voor de laatste vorderingen.


Webdesign and content © 2004 BB
All Rights Reserved.